Skip to content

Backtrack of the day #557: Catherine Wheel ”Satellite”(från Adam and Eve, 1997)

27 Apr, 2015

LYSSNA VIA WiMP

Bara det faktum att ens kusin heter Bruce Dickinson borde ha öppnat en del dörrar. Därmed inte sagt att Rob Dickinson, frontman i Catherine Wheel, satte det på visitkortet. Hans eget band var ju ändå det största i hemstaden Great Yarmouth. Första åren bakades de in i shoegaze, och visst var det mycket gitarrer i deras sound, men mot slutet av 90-talet visade de en mer polerad sida inriktad på snygga arrangemang och tydligare melodier.

På albumet Adam and Eve lät bandet som en fortsättning på Talk Talk, något som kan tillskrivas en viss gästmusiker. Keyboardisten och producenten Tim Friese-Greene var inofficiell medlem i Talk Talk under många år. Han hade dessutom producerat Catherine Wheel-albumet Ferment 1992. Hela Adam and Eve är en mycket starkare platta än den erkänts vara, och “Satellite” som är ett av de rockigare spåren bjuder på massiva riff och fina vokalharmonier.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: