Skip to content

Tom Petty & The Heartbreakers ”The waiting”, 1981

18 Oct, 2011

Lyssna på Spotify: Tom Petty & The Heartbreakers “The waiting”
Många blev förvånade när legenderna och tungviktarna Dylan, Harrison och Orbison 1988 bildade Traveling Wilburys i sällskap med Jeff Lynne och – Tom Petty. Vid närmare eftertanke dock: förutom att alla under den perioden samverkade på olika sätt så hade Tom Petty ändå byggt upp en trogen skara fans och ett antal gedigna rockalbum på egen hand.

Petty var på många sätt också en man med stor integritet som inte lät sig hunsas av någon. När albumet ”Hard promises”(där ”The waiting” finns med) skulle släppas planerade skivbolaget MCA att höja albumpriset till $9.98 istället för det vedertagna $8.98. Petty reagerade så starkt på detta att han som motaktion tänkte ändra albumets titel till ”Eight Ninety-Eight”. Han menade att det ju skulle vara han som fick stå där som skurken med namn och bild istället för girigbukarna på MCA. Det slutade med att man gick på Tom Pettys linje.

De 12-strängade The Byrds-influenserna fanns med redan 1976 i debutsingeln ”American girl” och har hängt med sedan dess(en cover av “I’ll feel a whole lot better” fanns med på “Full moon fever” 1989). ”The waiting” använder detta som ett segerrecept snarare än att försöka ducka för det. Låten visar också att Tom Petty & The Heartbreakers var ett samspelt band, även om Petty var galjonsfiguren; Stan Lynch’s avslappnade trumspel och körsång, den klassiskt skolade Benmont Tench’s smekande orgel, Ron Blair’s melodiösa bas och Mike Campbell’s säckpipa till lead-gitarr.

Fotnot angående skivomslaget: jag kan inte tro annat än att Per Gessle inspirerats av “Hard promises” inför sitt “Son Of A Plumber”-album. Mitt i en skivaffär, och Petty är en av Gessles förebilder.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: