Skip to content

Portishead “Wandering star”, 1994

19 november, 2011

Lyssna på Spotify: Portishead ”Wandering star”
Finns det en skiva i min digra samling som jag återkommande kör igång när vi har middagsgäster hemma så är det Portishead’s debut Dummy. Inte för att det är musik som ska hålla sig ur vägen, utan för att det är så underbart att en superb skiva även kan användas som fond till trevliga samtal, god mat, vin och skratt. Annars kan det hellre vara tyst där bakom.

Skivan blev så unisont hyllad bland kritikerna att det nästan måste ha gjort ont att se en recension som ”bara” gav den betyg 4 av 5. Eller också inte. Lite lättare att ha överseende med det när man regerar skulle jag tro.

”Wandering star” är som en spökhistoria med sin mystik. Beth Gibbons sjunger nervöst och viskande, som om hon springer runt jagad i en mörk källare men inte vill bli upptäckt. Beatet pulserar som hennes hjärtfrekvens och ride-cymbalen bidrar till spänningen. Trip-hop kanske inte uppfanns av Portishead, men dom var alkemisterna som förädlade produkten till den stora succé den blev.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: