Skip to content

Portishead “Wandering star”, 1994

19 Nov, 2011

Lyssna på Spotify: Portishead “Wandering star”
Finns det en skiva i min digra samling som jag återkommande kör igång när vi har middagsgäster hemma så är det Portishead’s debut Dummy. Inte för att det är musik som ska hålla sig ur vägen, utan för att det är så underbart att en superb skiva även kan användas som fond till trevliga samtal, god mat, vin och skratt. Annars kan det hellre vara tyst där bakom.

Skivan blev så unisont hyllad bland kritikerna att det nästan måste ha gjort ont att se en recension som ”bara” gav den betyg 4 av 5. Eller också inte. Lite lättare att ha överseende med det när man regerar skulle jag tro.

”Wandering star” är som en spökhistoria med sin mystik. Beth Gibbons sjunger nervöst och viskande, som om hon springer runt jagad i en mörk källare men inte vill bli upptäckt. Beatet pulserar som hennes hjärtfrekvens och ride-cymbalen bidrar till spänningen. Trip-hop kanske inte uppfanns av Portishead, men dom var alkemisterna som förädlade produkten till den stora succé den blev.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: