Skip to content

Rick James ”You and I”, 1978

19 Jun, 2012

Lyssna på Spotify: Rick James “You and I”
Han levde som han lärde, på gott och ont. Men så gick det också som det gick för glamfunk-mannen i dom knähöga läderstövlarna och rastaflätorna.

Det som kanske inte alla känner till om varken Neil Young eller Rick James är att dom båda spelade i ett band som hette The Mynah Birds i slutet av sextiotalet, och spelade in ett album för Motown som aldrig kom ut av olika anledningar(dom vanliga: deras manager stal hela förskottet och såg till att FBI jagade in James i fängelse för
att ha deserterat från flottan…).

I slutet av sjuttiotalet fick han till slut chansen som soloartist hos Motown, och den här gången gick det bättre både för honom och för skivbolaget som börjat hamna på efterkälken bland skivköparna. James blev en av dom artister som överbryggade det gamla arvet över disco mot modernare pop.

När MC Hammer 1990 olovligen samplade ”Super freak” i megahiten ”U can’t touch this” gav det honom royalties som uppskattats till 30 miljoner dollar. Tyvärr blev det också början på en lång rad besök i rättssalen, ofta självförvållade, och droger var Dagens Rätt på menyn. Efter både fängelsevistelser och rehabvistelser drabbades vår hjälte av diabetes, höftoperationer och en stroke, innan hans kropp till slut kastade in handduken i en hjärtattack 2004.

Discorockiga ”You and I” var Rick James första solohit före de mer kända och ökända “Mary Jane” och ”Super freak”.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: