Skip to content

#419. The Television Personalities “Favourite films”, 1984

18 Sep, 2012

Lyssna på Spotify: The Television Personalities “Favourite films”
Så jag krockade. Påkörd bakifrån på Söder Mälarstrand vid ett trafikljus. Men det gick ganska bra för mig, desto värre för syndabocken som fick alla krockkuddar utlösta och bilen rejält tilltufsad. Och allt detta till tonerna av en av mina favoritlåtar som handlar om kompositörens favoritfilmer.

Dan Treacy, sångare i The Television Personalities, var precis som Morrissey påverkad av vad han läste och såg. Brittiska filmer från 50- och 60-talet tycktes vara något som föll dom båda i smaken. Men där Morrissey seglade upp som den ikon han blev fick aldrig Treacy det där stora erkännandet, åtminstone inte hos den stora massan skivköpare. Dom som hittade honom blev honom dock trogna för livet, och många andra artister har uppgett honom som en stor inspirationskälla.

Historien om Dan Treacy har inte varit helt idyllisk, han utvecklade under 80-talet ett
drogberoende som kulminerade i slutet av 90-talet när han togs av polisen för snatteri i ett försök att få ihop pengar. Under sex år i fängelse hittade han åter fotfästet och upptäckte att han fortfarande hade många fans, och efter sin frigivning 2004 startade han om karriären med goda resultat. 2011 kom ett bakslag då han opererades för en hjärnblödning, så vi får se hur det blir i fortsättningen.

The Television Personalities var en del av C-86-rörelsen, och deras skivbolag Whaam! gav 1984 ut en samling med ett antal band i stallet, bland andra The Pastels. Förutom två låtar under deras vanliga namn fanns även ”Favourite films” med under pseudonymen The Gifted Children. Kanske skulle jag ha lagt upp det här inlägget i det namnet, om rätt skulle ha varit rätt, men det är det sällan.

Varje gång jag åker förbi olycksplatsen jag nämnde i inledningen så påminns jag om den här fantastiska låten. Inget ont som inte har något gott med sig.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: