Skip to content

#438. Pernice Brothers “Working girls(Sunlight shines)”, 2001

7 Oct, 2012

Lyssna på Spotify: Pernice Brothers “Working girls(Sunlight shines)”
Scud Mountain Boys, Joe Pernices första stora band, räknas allmänt in bland dom bästa förvaltarna av alt-country. Själv har jag känt att dom inte riktigt har hört hemma där. Visst, dom hade det rätta soundet, men det var någonting, kanske deras förmåga att sätta in oväntade mollackord där man minst anade det, som gjorde dom till en liten avart.

Med tiden tog de nogsamt täljda popmelodierna överhand, och Pernice övergav gradvis de stora viddernas musik. Med sin bror Bob bildade han Pernice Brothers och de lätta popmelodierna samt Joes mjuka röst utgjorde en stark kontrast till de allvarsamma texterna. Låten ”Chicken wire” från debuten Overcome By Happiness 1998 utsågs till nr 1 i musiksajten Spinners lista över The 25 Most Exquisitely Sad Songs Ever, om någon nu vill ha bevis. Inte för inte har Joe Pernice författat en bok i 33 1/3-serien om The Smiths-albumet Meat Is Murder.

Det totalt förföriska solljuset som omhuldar ”Working girls” känns inte lika värmande sett till texten om den olyckliga kontorstjejen som längtar bort och klottrar ”I was here” på toalettväggen som bevis ifall någon skulle glömma att hon en gång existerade. Albumtiteln The World Won’t End 2001 var ytterligare en passning till The Smiths.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: