Skip to content

Nu finns McCartney på svenska Spotify! Inte allt, men det viktigaste…

23 Nov, 2012

Som anhängare av skurmoppsfrisyrerna från Liverpool känns det extra kul att sprida glädje bland andra Beatles-fans med nyheten om att Paul McCartney – precis som jag förutspådde för några veckor sedan – nu gör några av sina bästa album tillgängliga på svenska Spotify.

I våras drogs en rad album in från amerikanska streamingtjänster, men nu har istället dessa släppts. Samtidigt tror jag inte att vi ska gå fullständigt bananas och tro att det här kommer att innebära massinkastning av den berömda handduken från alla andra artister som inte alls eller bara delvis finns på Spotify. Det sitter djupare än bara envishet(somliga skulle kalla det integritet eller idealism) hos artisterna. Bakomliggande orsaker kan vara allt möjligt, som exempelvis vem som äger rättigheterna till en hel backkatalog, ekonomiska skäl(läs för dåligt betalt) eller marknadsstrategi(kannibalism, dvs streamingen drar ner skivförsäljningen för en och samma artist).

Att vi nu kan avnjuta Band On The Run, McCartney, McCartney II och Venus and Mars utan att gå till CD-spelaren skall ses som en stor händelse, men med nyktra ögon. Jag minns när jag gått och hoppats på Peter Gabriel under lång tid, och när hans alla album till slut finns på Spotify gör dom det bara för att försvinna igen några dagar senare, precis när man återfått tron på mänskligheten.

Så njut medan du kan, för Tomorrow never knows…


Lyssna på Band On The Run(1973)


Lyssna på Venus and Mars(1975)


Lyssna på McCartney(1970)


Lyssna på McCartney II(1980)


Lyssna på Ram(1971, finns på Spotify sedan tidigare i år)

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: