Skip to content

#503. Mandrill “Fencewalk”, 1973

10 Jan, 2013

Lyssna på Spotify: Mandrill “Fencewalk”
De gånger man får en aha-upplevelse kommer och går, sedan spelar det inte så stor roll på vilket sätt, var, när eller av vad. Jag upptäckte funken för 15 år sedan i London, och köpte där Classic Funk Mastercuts-samlingarna. Med på dom fanns alla de låtar jag aldrig hört men borde ha hört. Som tur var visste jag inte dessförinnan hur fattigt mitt liv hade varit.

Med på samlingarna fanns bidrag från lite mer namnkunniga artister som The Meters, Kool & The Gang, James Brown, men också lite mindre kända som Sandra Phillips. En av de bästa låtarna var “Fencewalk” med Mandrill. Jag tror aldrig jag hade hört något liknande. Det inledande atonala blåset, den där lätt joggande wah-wah-gitarren, en sparsam men väl så effektiv basgång, och körsången som kommer och går. Precis när det börjar bli enformigt kommer breaket med riffen från en dämpad elgitarr, och ett klapprande clavinet.

Nyheten spreds igår om att trumpetaren Lou Wilson, en av tre bröder Wilson som startade bandet, har gått bort, och genast blir jag påmind om den omtumlande upptäkten av den musikgenre dom var en viktig del av.

Youtube-klippet här nedan länkar jag upp enbart för presentationen i början, ej för själva låten, därtill är ljudet lite för svagt. Grymt coola, men nervösa killar, gör sitt första TV-framträdande 1971. Lou själv i passande basker.

Vila i frid, Lou Wilson. Coolness were you.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: