Skip to content

Track of the day #521. Tubeway Army “Down in the park”, 1979

17 Feb, 2013

Spotify: Tubeway Army “Down in the park”
Idag är det första vi tänker på när vi hör ordet “android” ett operativsystem för mobiltelefoner. 1979 var det något helt annat. Det var brittiskt, det misstänktes komma från någon annan planet, det hade blonderat hår med snedlugg. Det var Gary Numan.

Lika delar Kraftwerk och David Bowie blev väl ungefär just en android, och precis så både lät han och såg ut. Fostrad i punken förstod Numan tidigt att syntar skulle bli viktiga för utvecklingen, och precis så blev det. Att han själv skulle bli en del av den kanske han planerade, kanske inte. Men han var oerhört betydelsefull där syntar mötte gitarrer. Sedan fick han också hits med “Cars” och “Are ‘friends’ electric?”, så något låg ju rätt i tiden.

Sångtitlar som “I nearly married a human” och “When the machines rock” sade en hel del om var han kom ifrån, men allra tydligast hördes det i “Down in the park”. Parken är inget mindre än platsen där maskinerna våldtar och torterar människor, The Machmen är androider. Allt baserat på en oavslutad sci-fi-roman Numan skrev i unga år. Riktigt frostigt, precis som låten, och Terminator-filmerna kan inte annat än ha uppenbarat sig för James Cameron just i den här låten.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: