Skip to content

Track of the day #521. Tubeway Army ”Down in the park”, 1979

17 februari, 2013

Spotify: Tubeway Army ”Down in the park”
Idag är det första vi tänker på när vi hör ordet ”android” ett operativsystem för mobiltelefoner. 1979 var det något helt annat. Det var brittiskt, det misstänktes komma från någon annan planet, det hade blonderat hår med snedlugg. Det var Gary Numan.

Lika delar Kraftwerk och David Bowie blev väl ungefär just en android, och precis så både lät han och såg ut. Fostrad i punken förstod Numan tidigt att syntar skulle bli viktiga för utvecklingen, och precis så blev det. Att han själv skulle bli en del av den kanske han planerade, kanske inte. Men han var oerhört betydelsefull där syntar mötte gitarrer. Sedan fick han också hits med ”Cars” och ”Are ‘friends’ electric?”, så något låg ju rätt i tiden.

Sångtitlar som ”I nearly married a human” och ”When the machines rock” sade en hel del om var han kom ifrån, men allra tydligast hördes det i ”Down in the park”. Parken är inget mindre än platsen där maskinerna våldtar och torterar människor, The Machmen är androider. Allt baserat på en oavslutad sci-fi-roman Numan skrev i unga år. Riktigt frostigt, precis som låten, och Terminator-filmerna kan inte annat än ha uppenbarat sig för James Cameron just i den här låten.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: