Skip to content

#394. R.E.M. ”Cuyahoga”, 1986

24 augusti, 2012

Lyssna på Spotify: R.E.M. ”Cuyahoga”
1986 var året då R.E.M. blev samhällskritiska. Lifes Rich Pageant var fullt av referenser till hur människan förstör världen.

Cuyahoga River rinner genom delstaten Ohio och mynnar ut i Erie-sjön i Cleveland. Floden har haft historisk betydelse med negativ klang. På 1800-talet dumpade USA’s kavalleri hundratals kroppar i floden under indiankrigen. Under 1900-talet blev Cuyahoga så förorenad att den flertalet gånger fattade eld då oljeansamlingar antändes, och djurliv existerade inte. Time Magazine menade att ”om man ramlar i Cuyahoga drunknar man inte, man söndervittrar”.

Allt detta samlade Michael Stipe ihop till en enda lång och vemodig sångtext, i vilken kritiken mellan raderna är hård mot både USA’s hantering av ursprungsbefolkningen och bristen på respekt för naturen vi lever i.

I ”Cuyahoga” får vi också en glimt av hur R.E.M. skulle låta några år senare på mästerverket Automatic For The People, med den typ av refräng som hörs i ”The sidewinder sleeps tonite” och ”Man on the moon”. Låten är också en publikfavorit på deras livespelningar.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: