Skip to content

#394. R.E.M. “Cuyahoga”, 1986

24 Aug, 2012

Lyssna på Spotify: R.E.M. “Cuyahoga”
1986 var året då R.E.M. blev samhällskritiska. Lifes Rich Pageant var fullt av referenser till hur människan förstör världen.

Cuyahoga River rinner genom delstaten Ohio och mynnar ut i Erie-sjön i Cleveland. Floden har haft historisk betydelse med negativ klang. På 1800-talet dumpade USA’s kavalleri hundratals kroppar i floden under indiankrigen. Under 1900-talet blev Cuyahoga så förorenad att den flertalet gånger fattade eld då oljeansamlingar antändes, och djurliv existerade inte. Time Magazine menade att ”om man ramlar i Cuyahoga drunknar man inte, man söndervittrar”.

Allt detta samlade Michael Stipe ihop till en enda lång och vemodig sångtext, i vilken kritiken mellan raderna är hård mot både USA’s hantering av ursprungsbefolkningen och bristen på respekt för naturen vi lever i.

I ”Cuyahoga” får vi också en glimt av hur R.E.M. skulle låta några år senare på mästerverket Automatic For The People, med den typ av refräng som hörs i ”The sidewinder sleeps tonite” och ”Man on the moon”. Låten är också en publikfavorit på deras livespelningar.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: