Skip to content

#402. Nina Simone ”I wish I knew how it would feel to be free”, 1967

1 Sep, 2012

Lyssna på Spotify: Nina Simone “I wish I knew how it would feel to be free”
Eunice Waymon var inte vem som helst. Eunice Waymon var en klassiskt skolad pianist från North Carolina som blev en av de största – och kanske framför allt viktigaste – svarta sångerskorna genom tiderna. Som artistnamn valde hon Nina Simone.

Simone såg sig själv som en världsmedborgare, och hon hämtade inspiration under resor till Afrika och från Svarta Pantrarnas mer radikala kamp för de svartas rättigheter som frångick det annars av Martin Luther King Jr vedertagna pacifistiska sättet att göra motstånd. Kanske var det också vad som gjorde henne till den ikon hon var. När saker och ting inte ville bli bättre kände hon sig i början av 70-talet förrådd i USA och flyttade runt via Barbados och Liberia innan hon permanent bosatte sig i södra Frankrike.

I en intervju fick hon frågan om hur hon ville bli ihågkommen varpå hon efter en kort tystnad svarade: ”Jag vill minnas som en diva som från början till slut aldrig kompromissade angående sina känslor beträffande rasism och hur världen skall se ut, och som någon som in till sin sista dag i livet förblev densamma.” Och så ser nog de flestas bild av henne ut.

Vi måste snacka lite om protestsånger också. Så många gånger man har läst ordet och de namn som poppar upp i skallen är Bob Dylan, Woody Guthrie, Joan Baez och Pete Seeger. Deras bitska låtar mot regimer och orättvisor var en del av tiderna som rådde. En generation unga som inte längre lydde utan hellre brydde. Men i jämförelse med de unga svarta, som inte ens kunde sitta, gå, stå och titta var de ville, i vilken grad hade de vita sångarna något att protestera mot på det personliga planet?

De svarta protesterade också, och deras kamp kom från en helt annan bakgrund och ett annat allvar. Från deras egna erfarenheter där dom lidit trakasserier och knutit näven i fickan samtidigt som de bitit sig i tungan alldeles för länge.

När Martin Luther King Jr, eller Dr King som han kallades, blev mördad 1968 spelades fler svarta protestlåtar på radio än någonsin tidigare. En av dem var Nina Simones ”I wish I knew how it would feel to be free”. Inga kompromisser.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: