Skip to content

#499. Duran Duran ”Planet Earth”, 1981

3 januari, 2013

Lyssna på Spotify: Duran Duran ”Planet Earth”
Det kanske inte passerar genom tankarna dagligen, men det var här i ”Planet Earth” New Romantic-vågen tog sin början. Simon Le Bon sjöng ”…like some new romantic, looking for the TV sound…”, tidningen Sounds skrev om ”New Romantic”-bandet Spandau Ballet, och John Taylor ringde redaktionen för att fråga varför i helskotta dom inte skrev om Duran Duran. Dom var ju också nyromantiker, och dom som myntade själva uttrycket, bör bövelen!

Nu hade Duran Duran rätt lite gemensamt med en grupp som Visage(som väl ändå är det ultimata New Romantic-bandet), men i alla fall. Bandets sound var besläktat med den powerpop som utövades samtidigt. Skillnaden var, förstås, att i kombination med några stilbildande videos blev dom en megasuccé, och de snygga bandmedlemmarna omgavs av ännu snyggare tjejer. ”Girls on film” och ”Rio” kanske var deras största hits, men det var här allt började. Och ”ba-ba-ba”-refrängerna är som magsjuka; smittsamma alltså, inte kräkframkallande.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: