Skip to content

The Bucket List Vecka 34

23 Aug, 2013

En veckas solsemester är till ända, och de senaste två veckorna har det kommit en kavalkad av nya skivsläpp. Hela 50 låtar trängs på The Bucket List Vecka 34! Ändå fick jag motvilligt ta bort några. Framför allt präglas listan av en hel del bra ny soul, återigen några singer/songwriters av rang, lite autentiskt 60-talsspykedeliasound, lite 80-talsretro samt några svenska singlar(både kända och okända namn).

Hela 22 spår har kvinnlig sång, vilket nog kan vara ett rekord i sig, inte för att jag vet varför. Antagligen för att jag lättare sjunger med i manliga stämmors tonläge… Lägg till det bluesrock, punkig hip-hop, lo-fi, afrofolkbeat, isländsk folktronica, girlgroupfreakbeat, disco, alt-country, reggaesoul, latinofunk, rock’n’soul, syntpop, powerfolk m.m., så inser du att det finns mycket spännande att sätta tänderna i. Dessutom en tårdrypande Michael Jackson-hyllning!

Kan vara en av mina bästa låtsamlingar någonsin.

Nästa vecka bevakar jag Popaganda här i Stockholm, så The Bucket List lär återkomma först om två veckor, men det lär väl behövas…

Lyssna på rara.com: The Bucket List 34

Lyssna på WiMP: The Bucket List Vecka 34

Lyssna på Spotify: The Bucket List Vecka 34

Lyssna på Spotify: The Complete Bucket List(alla låtar)

The Wild Feathers “American”(från The Wild Feathers, 2013)

Då och då behöver världen ett nytt band som spelar 70-talsrock med raka, bredbenta anthemrefränger.

Quantic & Anita Tijoux feat. Iara Renno “Doo Wop(That Thing)”(singel, 2013)

Engångsföreteelse där brittiske Will Holland(aka Quantic) samarbetar med chilenska musikern Anita Tijoux. Och ja, detta är en latinofunkig cover på Lauryn Hills klassiker.

Adna “Dreamer”(singel, 2013)

Adna Kadic från Göteborg var med i The Bucket List tidigare i år strax innan sommaren med finfina singeln “The Prettiest”. Här kommer nästa.

DIANA “That Feeling”(från Perpetual Surrender, 2013)

Trots namnet ingen solosångerska, utan ett syntpopband från Toronto. Det krävs mod för att våga sig på ett sound som hämtat ur en usel direkt-till-videouthyrningen-film från 1987. Men det krävs inte mycket för att gilla det, särskilt efter invänjningen med singlarna “Born Again” och “Perpetual Surrender” som föregick albumet. 80-talet är på många sätt inne, men inte många låter så här genuina och, i ärlighetens namn, ute.

Cocos Lovers “Walk Among The Ghosts”(från Gold Or Dust, 2013)

När musiker flyttar gränserna genom att testa att slå samman genrer, det är då magi kan skapas. Alla kan ju inte bara göra nya låtar i samma genre hela tiden, hur urvattnat skulle inte det bli till slut? Så kolla nu in bandet som The Independent beskrev som “Kent Coast Folk with an African Twist”.

K. Michelle “Pay My Bills”(från Rebellious Soul, 2013)

Få kvinnliga artister med fula munnar, förutom Missy Elliott, når sådana framgångar som K. Michelle har gjort. Och hon gjorde det med just Elliott på 2009 års “Fakin’ It” där de slängde ut verbala smockor mot män och manchauvinismen. På sitt första riktiga album fortsätter hon provocera, och “Pay My Bills” med sin rent av snuskiga sångtext kan till och med vara lite för magstark för somliga. Själv kan jag tycka det är skönt med storbolagsproducerad R&B utan gulligull.

Clairy Browne & The Bangin’ Rackettes “Baby Caught The Bus”(från Baby Caught The Bus, 2013)

Den som gillade 60-talsgirlgrouppop-som-spottar-och-fräser med Sallie Ford & The Sound Outside från tidigare i år har all anledning att kolla in det här.

Washed Out “Falling Back”(från Paracosm, 2013)

Precis när sommaren började lida mot sitt slut kom Ernest Greene med en ljum sommarvind och meddelade att det gör den inte alls det. OBS! Baklängesgitarrer ingår.

The Holidays ”Voices Drifting”(singel, 2013)

Drömpopen har fått ännu en toppensingel.

Kaah “Matcha Din Look”(från Matcha Din Look, 2013)

Man kan ha sina dubier över om man ska kalla det Princeinfluerat eller Princetribut. Men inte över kvalitén. På något sätt lyckas Peter Alexandersson göra sin glänsande soul intressant med en hyperelegant produktion och bra sväng. Och är det inte en liten samhällskänga han levererar här?

Sam Phillips “You Know I Won’t”(från Push Any Button, 2013)

Nya albumet från T-Bone Burnetts ex som förtjänar mer än att bara kallas T-Bone Burnetts ex.

Dregen “Just Like That”(från kommande albumet Dregen, 2013)

Dregen är Dregen. Med powerackorden i fickorna.

Minks ”Romans”(från Everything’s Fine, 2013)

Lättomtyckt New Wave-pop med syntar i förgrunden.

Booker T. Jones feat. Luke James “All Over The Place”(från Sound The Alarm, 2013)

Alla neo-soul-sångare som gästar legendens soloalbum får honom att låta modern. Eller är det för att han låter så modern som sångarna passar så bra in på albumet? Och påminner förresten inte riffet om Isaac Hayes “Hung Up On My Baby”?

Matt White “Best I Ever Had”(från Shirley, 2013)

Pianobaserad rock’n’soul från Jersey.

Tedeschi Trucks Band ”Made Up Mind”(från Made Up Mind, 2013)

Det bluesrockande öppningsspåret är som en käftsmäll.

Bipolar Sunshine ”Rivers”(från Aesthetics EP, 2013)

En av de intressantaste skivor jag hört i år. Väl avvägd mix av electronica, indie och soul.

The Sufis “She Said To Me”(från Inventions, 2013)

Plockar det bästa från The Beatles Revolver, The Kinks Something Else och The Olivia Tremor Controls Dusk At Cubist Castle. Flöjter och cembalos? Check. 12-strängat och sitar? Check.

The Sudden Death Of Stars “Free And Easy”(från Getting Up, Going Down, 2013)

Rennes, Frankrike. Kanske mest känt som språngbräda för svenska fotbollsspelare som vill vidare till större lag och ligor. Också okänt som hem för 83, 84, 85, 86 och 87. Så kallar sig medlemmarna i den här gruppen nämligen. Flummigt nog för att matcha den psykedeliska rock de spelar, tydligt influerade av The Velvet Underground, Spacemen 3 och Nuggets-boxen.

Veronica Maggio “Sergels Torg”(från kommande albumet Handen I Fickan Fast Jag Bryr Mig, 2013)

Ser ut att hålla formen.

Justin Currie “I Hate Myself For Loving You”(från Lower Reaches, 2013)

Skottlands bästa sångröst ljuder än. Och sedan Del Amitri tog paus har Justin Currie fortsatt göra soloskivor som är alldeles för underskattade.

Cults ”I Can Hardly Make You Mine”(från kommande albumet Static, 2013)

Flickröstade Madeline Follin och gitarristen Brian med det underbara efternamnet Oblivion är tillbaka med sitt andra album i höst.

Surf City ”I Want You”(från We Knew It Was Not Going To Be Like This, 2013)

Namnet antyder ett hemmahörande i Kalifornien eller längs kuststäderna i South Carolina, men bandet är faktiskt från Nya Zeeland. Och ”I Want You”, med sina slappa ”Wild Thing”-ackord, hör hemma i C86-facket.

Kesna Music “Is It Love?”(singel, 2013)

Oemotståndligt svängig debutsingel från ny retrosoulduo(multiinstrumentalisten Kero One + sångerskan Esna = Kesna) baserad i Los Angeles.

Laura Veirs ”That Alice”(från Warp & Weft, 2013)

Ännu ett högklassigt album av Portlands alt-singer/songwriter.

Jake Bellows ”Running From Your Love”(från New Ocean, 2013)

Neva Dinova hette både Jake Bellows förra band och farmor, och han har spelat med kompisen Conor Oberst. För ett par år sedan lämnade han både hemstaden Omaha och musiken för att flytta till sin flickvän i Los Angeles. Två dagar innan avfärd övertalades han av vännen Ben Brodin att spela in 18 demolåtar. Under ett av Bellows återbesök i Omaha såg sedan Brodin till att boka en studio och där spelades sedan några av demolåtarna plus en del nyskrivet material in. Dessa inspelningar utgör nu hans första soloalbum med en räcka starka blue-eyed-soul-färgade gitarrpoplåtar.

Jaheim “Baby X3″(från kommande albumet Appreciation Day, 2013)

Jag var inte nådig mot hans dravel till sångtext i förra singeln “Age Ain’t A Factor”, men nu verkar det börja repa sig. I alla fall lite grann.

Mélissa Laveaux “Sweet Wood”(från Dying Is A Wild Night, 2013)

Den powerfolk Montrealbon spelar får en helt egen rytmisk soultouch, kanske tack vare hennes haitiska rötter. Ett album som sticker ut(det innehåller även en cover på Weezers “Hash Pipe”).

The Moondoggies “Stop Signs”(från Adiós, I’m A Ghost, 2013)

Alt-country-kvintetten The Moondoggies kommer från Seattle, och kanske är det orsaken till att de spelar en regnigare typ av Laurel Canyon-rock.

Poliça “Chain My Name”(från kommande albumet Shulamith, 2013)

Bon Iver-besläktade Poliça är snart tillbaka med nytt album. Här är andra singeln.

Haim “The Wire”(från kommande albumet Days Are Gone, 2013)

Mer inbjudande pop från L.A.-trion med ett “Heartache Tonight”-beat och en melodi som ligger precis på rätt sida Shania Twain-gränsen. Bara att hoppas att de inte kliver över den inför kommande album.

T. Hardy Morris “Disaster Proof”(från Audition Tapes, 2013)

Någonsin undrat hur Brendan Benson och Doug Martsch skulle låta tillsammans? Nu vet du.

The White Mandingos ”Black-N-White”(från The Ghetto Is Tryna Kill Me, 2013)

Föreningen punk och rap kanske inte är den sexigaste, men hej, kunde världen lära sig älska Beastie Boys och Rage Against The Machine så… Och det saknas inte attitydproblem.

Dave Stewart feat. Martina McBride ”Every Single Night”(från kommande albumet Lucky Numbers, 2013)

Inspelad på en båt i södra Stilla Havet tillsammans med sitt band av Nashvillemusiker som medverkat på hans senaste skivor. Martina McBride gästar på ”Every Single Night”.

Parquet Courts ”You’ve Got Me Wonderin’ Now”(från kommande EP:n Tally All The Things That You Broke, 2013)

Brooklynkvartetten är på gång med en ny EP i oktober och den verkar innehålla mer av den fina lo-fi-rock som serverades på Light Up Gold.

Harleighblu “Play Me”(från kommande albumet Forget Me Not, 2013)

21-åringen från Nottingham växte upp praktiskt taget mitt i sin mammas välsorterade soul- och funkskivsamling, och inför debutalbumet har hon jagat det autentiska soundet av funkiga beats och hjärtlig soul.

Ásgeir “King And Cross”(singel, 2013)

Alltså, vad är det med Island och kombinationen folk vs electronica? Den då 20-årige Ásgeir Trausti släppte förra året sitt debutalbum på isländska där de poetiska texterna till stor del skrivits av hans 72-årige far. Tillsammans med John Grant har han nu spelat in en engelskspråkig version av albumet, och första singeln “King And Cross” släpptes för streaming för en månad sedan men har nu fått sin officiella release.

Tears For Fears “Ready To Start”(singel, 2013)

Många trötta artister spelar in sina favoritlåtar från förr när kreativiteten tagit slut, med mediokra resultat. När Roland Orzabal och Curt Smith spelar in covers väljer de nya artister som Arcade Fire, ofta sådana som visat sin respekt för Tears For Fears. Och de gör “Ready To Start” till komp av Drum’n’Bass med stråkar!

Swim Deep “Make My Sun Shine”(från Where The Heaven Are We, 2013)

Gitarrerna hade inte gjort bort sig på The Cures Wish eller Disintegration.

Siedah Garrett “Keep On Loving You”(singel, 2013)

Garretts personliga hyllning till Michael Jackson, med vilken hon sjöng duett i “I Just Can’t Stop Loving You”.

Tony Mortimer “Rain In England”(från Songs From The Suitcase, 2013)

Ingen, allra minst jag själv, trodde väl att East 17 skulle nämnas här, men sångaren Tony Mortimer har faktiskt gjort ett helt okej singer/songwriter-album. Och “Rain In England” har skrivits av Andy Partridge(XTC), Julian Lennon och Marius De Vries(producent till bl.a. Björks första soloalbum).

Laura Reed “Wake Up”(singel, 2013)

Maken till struttig Motown-soulpop har vi inte hört sedan Amy Winehouses dagar.

Joe McKee “An Unborn Spark”(från Burning Boy, 2013)

Australiensisk melankolisk singer/songwriter från Perth som efter några år i Londons utkanter har återvänt hem och släppt sitt första soloalbum. Jämförs med Nick Drake, Scott Walker och Tim Buckley.

Mazzy Star “California”(från kommande albumet Seasons Of Your Day, 2013)

90-talets stora indiefavoriter är tillbaka.

Jody Watley “Nightlife”(singel, 2013)

80-talets stora R&B-popfavorit är tillbaka.

Johnathan Rice “Nowhere At The Speed Of Light”(från kommande albumet Good Graces, 2013)

Efter några år i duon Jenny & Johnny tillsammans med flickvännen Jenny Lewis(Rilo Kiley) är det dags för första soloalbumet sedan 2007.

Shaggy feat. Ne-Yo “You Girl”(från kommande albumet Sly And Robbie Presents: Shaggy Out Of Many, One Music, 2013)

Reggae möter Neo-soul i en kärleksfull romans.

Pure Bathing Culture “Only Lonely Lovers”(från Moon Tides, 2013)

Mera Portland-baserat, den här gången drömpop. “Only Lonely Lovers” ligger i paritet med de Claudia Gonson-sjungna numren från The Magnetic Fields.

Beat The Heart “Nurse Me(With Your Soul)”(singel, 2013)

Ett av de mest lovande nya indiebanden kommer från Stockholm.

Flux Fin “Cold Shiver”(singel, 2013)

Gulddivisionen i sprittande Yazoo-syntpop kommer från Finland. Sanslöst medryckande!

Lyssna på rara.com: The Bucket List 34

Lyssna på WiMP: The Bucket List Vecka 34

Lyssna på Spotify: The Bucket List Vecka 34

Lyssna på Spotify: The Complete Bucket List(alla låtar)

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: