Skip to content

Recension: Brendan Benson ”What Kind Of World”, 4/5

27 april, 2012

Lyssna på Spotify: Brendan Benson ”What Kind Of World”
I skuggan av sin lite mer namnkunnige polare Jack White har även Brendan Benson släppt ett soloalbum, hans femte i ordningen. Även om det går 3-4 år mellan varje så har han hållit sig sysselsatt med att spela i The Raconteurs, produktionsarbete och livespelningar både på egen hand och i andra sammanhang. För inte så länge sedan deltog han i London tillsammans med bland andra Norman Blake i en Big Star-hyllningskonsert.

Efter dom stora framgångarna med 2002 års Lapalco anlitade Benson välrenommerade producenter till uppföljarna The Alternative To Love(Tchad Blake) och My Old Familiar Friend(D.Sardy, Gil Norton) men trots hans fortsatt höga nivå ledde inte detta till något världsherravälde.

Återigen får vi en dos av välproducerad powerpop förankrad i sjuttiotalet hos Cheap Trick, men vissa spår kunde ha funnits med på något av Elton Johns tidiga sjuttiotalsalbum, antagligen ett resultat av nya kollegor i Nashville. What Kind Of World når inte upp till Lapalco-höjder, men är Brendan Bensons bästa album sedan dess. Det märks att han trivs i Todd Rundgren-rollen.

2009 lämnade han Detroit för nystart i Nashville och gör saker numera på egen hand på eget nystartat skivbolag med sig själv som producent. I Nashville har han sedan dess rotat sig med sin fru och deras 2-årige son, och han har hittat många nya musikaliska bollplank. Han säger själv att den nya familjesituationen och miljön fått honom att sänka garden lite och hitta en ärlighet som han inte
haft tidigare.

I titelspåret sjunger Brendan Benson med tydlig bitterhet ”…so looked over, so underrated, every move proves to be ill-fated…”. Visst har det varit så, och förmodligen lär det dessvärre fortsätta efter What Kind Of World, åtminstone om man syftar på dom stora massorna. Hans livs lott, typ. Men vi som alltid haft förståndet att uppskatta en bra artist jublar över att han kanaliserar besvikelsen i ett bra album.

Bästa spår: Met My Match, What Kind Of World, Happy Most Of The Time

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: