Skip to content

#397. The Afghan Whigs “Debonair”, 1993

27 Aug, 2012

Lyssna på Spotify: The Afghan Whigs “Debonair”
De var ett band som gav ut skivor på Sub Pop, men de var inte ett Sub Pop-band. För det första var ursprunget inte Seattle, utan Cincinatti. För det andra spelade de rock’n’soul och inte rock’n’roll.

Men attityden och framtoningen hos The Afghan Whigs var rock’n’roll, inte minst så som Greg Dulli betett sig i ”Debonair”. Helt och hållet samvetslöst har han varit otrogen mot sin flickvän, och han skäms inte för att berätta det heller. Inte ens mot det faktum att han kommer att hamna i helvetet för sina handlingar. I verkligheten hade Dulli också varit ute och vänstrat, men historiens oväntade skruv var att även hans flickvän varit det under hans turnerande.

Om du tycker att introt påminner om Jackson 5:s ”I want you back” fast i moll så är det precis vad som är meningen. Även drag av The Clashs ”London calling” är högst avsiktliga.

Debonair, som betyder älskvärd, är ett av de finaste ord det engelska språket har att bjuda på. Det fanns faktiskt ett brittiskt flygbolag som hette så i slutet av 90-talet, och så fint och fyndigt namn lär inget flygbolag någonsin ha igen om du frågar mig.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: