Skip to content

Paul McCartney & Wings “Maybe I’m amazed”, 1976 Live Wings over America

31 Aug, 2012


Frank Sinatra sa en gång att Lennon/McCartneys “Something” med The Beatles var den bästa kärlekssång som någonsin skrivits. Han hade inte bara ett, utan två fel. “Something” skrevs av George Harrison. Och Paul McCartneys “Maybe I’m amazed” är den bästa kärlekssång som någonsin skrivits. By far.

Och han gjorde den helt på egen hand, alltså inte bara komponerade den. Han spelade och sjöng allt på sitt första soloalbum McCartney från 1969. Dom andra Beatlarna såg honom som svikare när han inte ville acceptera hur Allen Klein styrde och ställde med deras ekonomi, och när dom andra inte verkade bry sig såg han ingen annan utväg än att lämna in en stämningsansökan för att få ordning på allt. Givetvis var det något som inte sågs med blida ögon, ej heller av fansen som klandrade honom för gruppens sönderfall.

I efterhand har dock saker och ting hamnat i ett annat ljus. I själva verket spelade han in McCartney 1969 efter att John Lennon kallt meddelat att han ville avsluta The Beatles och världen insåg att McCartney egentligen var den som hade försökt hålla ihop världens genom tiderna största popgrupp, trots att han blev syndabock när han meddelade deras upplösning.

Hans nästa popgrupp, Wings, var inte så små dom heller, och gjorde gigantiska turnéer världen över. Det var naturligtvis Paul McCartney det handlade om och dom spelade förstås hans låtar från alla perioder i karriären, inklusive “Maybe I’m amazed”, dedikerad till Linda som en hyllning till den kvinna som hjälpt honom igenom den jobbiga perioden efter Lennons besked, en tid han beskrivit som näst intill ett nervsammanbrott. Han hade verkligen en otrolig sångröst, något som det sällan talas främst om när det gäller honom.

From → Live, Musiktips

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: