Skip to content

R.I.P. Faye Hunter, Let’s Active

22 Jul, 2013


Lyssna på rara.com: Let’s Active “Blue Line”

Den tråkiga nyheten har just kommit om Faye Hunters(i mitten på fotot ovan) död i lördags, i vad som tros vara ett självmord efter fler år av depressioner och psykisk ohälsa.

Hunter var basist och sångerska i kultfavoriterna och janglepophjältarna Let’s Active, ledda av Mitch Easter med hans föräldrars garage i Winston-Salem, North Carolina, som utgångspunkt. Tillsammans med R.E.M.(vars sound var starkt influerat av Let’s Active tack vare att Easter producerade deras första skivor) och The dB’s var bandet stora på collegeradion och fick en mindre hit med den pandemiskt smittsamma “Every Word Means No” 1983 från debut-EP:n Afoot. Redan vid inspelningarna av bandets andra LP Big Plans For Everybody hade Hunter hoppat av bandet, men bidrog som studiomusiker på några av låtarna.

Precis som det framgår av gullet med hundvalpen i videon nedan till “Every Word Means No” handlade trion inte om arroganta personligheter för coola för sitt eget bästa. Snarare satt coolheten i Easters eyeliner, trummisen Sara Romwebers spretiga trollfrisyr och att gå mot strömmen med Beatles-pop mitt i en era då syntesizers var högsta mode.

Min egen tid som fan av Let’s Active föregicks av läsning om vilket geni Easter var och är, men när jag väl började köpa deras skivor slogs jag av hur väl han kompletterades av Hunter både med kompositioner och sång. Lägg till det ett melodiskt basspel som bidrog till låtarnas starka popkänsla.

En av mina absoluta favoriter med Let’s Active är hennes “Blue Line” som i många år bränts på olika bland-CD och legat bland mina stjärnmarkerade låtar.

Faye Hunter blev 59 år.

From → R.I.P.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: