Skip to content

XTC “Then she appeared”, 1992

1 Apr, 2012

Lyssna på Spotify: XTC “Then she appeared”
När man älskar något så kan man älska vissa delar lite extra. Jag älskar förstås hela min fru, men älskar hennes hals och nacke lite mer. Och hennes glada ögon.

Men det här ska handla om XTC. Och hur man kan älska dom, men vissa delar lite extra. Jag är mer förtjust i deras mer Beatles-influerade alster än deras frenetiska tidiga album som skiftade i nyanser av punk, pop och rock.

“Then she appeared” spelades först in för att ges ut under pseudonymen The Golden som en flexidisc(kommer någon ens ihåg dessa?) tillsammans med en musiktidning under 80-talet. Men tidningen gavs aldrig ut och således ej låten. Den hamnade istället i ny version på deras sista album för Virgin, Nonsuch. Och det enbart för att producenten Gus Dudgeon krävde att den skulle med. Faktum är att han till och med hörde en singel i låten, men förstås gjorde inte Andy Partridge det. Och så undrar man varför XTC alltid var och förblev ett kultband?

“Then she appeared” var också på tapeten för ett pastisch-bubblegum-album som aldrig blev verklighet. 12-strängad gitarr, nonsenstext och körer som plockade från vad som helst med Ohio Express eller 1910 Fruitgum Co. är starka indicier för att Dudgeon hade rätt i singelpotentialen.

Marie Celeste som Partridge nämner var för övrigt ett mytomspunnet spökskepp som hittades på drift på Atlanten 1872, till synes övergivet trots fint väder. Hela båten var orörd och besättningen(“…the giggling crew of Marie Celeste…”) återfanns aldrig.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: